Ρωσία

Πρόγραμμα ημερών

Η πολιτιστική ταυτότητα της Ρωσίας είναι μοναδική και αποτελεί βασικό στόχο πολλών επισκεπτών. Από τον Ιβάν τον Τρομερό και τον Μεγάλο Πέτρο, στην Τσαρική Δυναστεία και την Κομμουνιστική εποχή, η Ρωσία ξεπροβάλλει ως ένα από τα πιο το δυναμικά έθνη, εξαιρετικού ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος. Ένα ταξίδι στη Ρωσία ξεκινάει από τα ιστορικά αξιοθέατα και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Αλλά για τους τολμηρότερους, προσφέρεται για εκδρομή στα Βουνά του Καυκάσου, τις παραλίες της Μαύρης θάλασσας, τον αχανή ποταμό Βόλγα, τις ατέλειωτες δασικές εκτάσεις Τάιγκα στην Σιβηρία, την μαγική λίμνη Βαϊκάλη, μέχρι τα ηφαίστεια Kamchatka… η Ρωσία είναι ο απόλυτος προορισμός. Χώρα απίστευτου πλούτου και φτώχειας, σκληρών τυράννων και ιδιοφυούς σκέψης, του Λένιν και του Τολστόι, θέρμης και γραφειοκρατίας, μοναδικών μπαλέτων και άχαρων βιομηχανικών τοπίων Σοβιετικής εποχής, άκρατης Ορθόδοξης πίστης και ακραίου αθεϊσμού. Για την Ρωσία, μόνο μια ερμηνεία ή περιγραφή δεν είναι αρκετή να αντιληφθούμε την μοναδικά μυστηριώδη ομορφιά της.

Αξίζει να δείτε:

Η Κόκκινη Πλατεία.
Η καρδιά της Μητέρας Ρωσίας και το μέρος ανάπαυσης του Λένιν. Εδώ βρίσκεται επίσης το ρώσικο Ιστορικό Μουσείο, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου, αλλά και το Κρεμλίνο. Φυσικά γύρω από την Κόκκινη Πλατεία απλώνεται και το εμπορικό κέντρο της πόλης, για όποιον προτιμά να περάσει τις ώρες του επισκεπτόμενος μπουτίκ και καταστήματα, παρά ιστορικά αξιοθέατα.

Το Ερμιτάζ και η Αγ. Πετρούπολη.
Ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου με χιλιάδες ανεκτίμητους θησαυρούς – μια συλλογή τριών εκατομμυρίων έργων, τα οποία βρίσκονται μοιρασμένα σε έξι κτήρια, μπαρόκ και ροκοκό ύφους. Η πόλη της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ), χτισμένη στις εκβολές του δέλτα του ποταμού Νέβα, πάνω σε 44 νησιά, είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της. Γνωστή ως η “Βενετία του Βορρά” ή “Πόλη των 300 γεφυρών”.

Το Μπολσόι.
Το πιο διάσημο μπαλέτο του κόσμου, γνωστό για τις υπέροχες παραστάσεις και τους χορευτές της.

Το Mετρό της Μόσχας.
Το πιο περίτεχνο μετρό του κόσμου με μάρμαρα, πολυελαίους και χιλιάδες επιβάτες.

Το Κρεμλίνο.
Οχυρωμένο συγκρότημα – συνώνυμο του ψυχρού πολέμου και ζωντανή απόδειξη της αυτοκρατορικής υπερβολής.

Η Αγορά Izmaylovo.
Το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε αυθεντικά Σοβιετικά σουβενίρ.

Ο Υπερσιβηρικός.
Αν είστε από αυτούς που τους αρέσει το ταξίδι μάλλον, παρά ο προορισμός, η καλύτερη ιδέα θα ήταν να κάνετε τη διαδρομή με τον υπερσιβηρικό. Θα διασχίσετε την Ευρασία μέσα σε μία βδομάδα (το τρένο συνδέει τη Μόσχα και την Ανατολική Ρωσία, με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Μογγολία), κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να δείτε ογδόντα πόλεις, τον ποταμό Βόλγα, τα Ουράλια όρη, τις στέπες, τις λίμνες και τα δάση της Σιβηρίας. Ακούγεται μυθιστορηματικό, δε συμφωνείτε;

Η Κοιλάδα των γκέιζερ, Καμτσάτκα.
Βρίσκεται στη χερσόνησο Kamchatka, στην ανατολική Ρωσία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοιλάδα θερμοπιδάκων στον κόσμο και έχει περιληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco. Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς εκεί: πρέπει να ταξιδέψει με ελικόπτερο και μετά να ακολουθήσει κάποιο από τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια. Αν τα καταφέρει πάντως, θα είναι ένας από τους σχετικά λίγους ανθρώπους που θα έχει ακούσει την «ανάσα της γης».

Η Λίμνη Βαϊκάλη.
Είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και αρχαιότερη λίμνη του πλανήτη. Βρίσκεται στη νότια Σιβηρία και την αποκαλούν και «Μπλε μάτι της Σιβηρίας», για τα πεντακάθαρα νερά της, τα οποία αποτελούν το 20% του παγκόσμιου αποθέματος νερού. Με πολλά θέρετρα χτισμένα κοντά στις όχθες της, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα λιμναία οικοσυστήματα στον κόσμο με τεράστια βιοποικιλότητα.

Gallery: